С близо 1/3 са поскъпнали някои от най-ползваните банкови услуги за една година.

...
С близо 1/3 са поскъпнали някои от най-ползваните банкови услуги за една година.
Коментари Харесай

Ето с колко точно са поскъпнали таксите за най-ползваните банкови услуги за една година

С близо 1/3 са поскъпнали някои от най-ползваните банкови услуги за една година. Това се вижда от данните на Българска народна банка за междинната цена на услугите по разплащателни сметки. Тези данни са към края на 2022 година и не отразяват новите покачвания, които някои банки оповестиха напролет на 2023г.

Така да вземем за пример таксата за разкриване на разплащателна сметка се нараснала с над 26%. От 2,52лв., за година, услугата е поскъпнала до 3,18лв. Ако към разплащателната сметка се издаде и дебитна карта, междинната такса от 1, 57лв. е станала 2,15 лева, написа businessnovinite.bg.

За поддръжка на разплащателна сметка, без карта цената на месец се подвига до до 3, 73 лева, на фона на 3, 37 лева година по-рано. Месечното обслужване на разплащателна сметка с дебитна карта обаче поевтинява от 2,45 лева на 2,37 лева. 

Плащаме повече и при изтегляне от банкомат. В последната година е въведена такса, която представлява % от теглените суми. Така, в случай че теглим пари от лично устройство на банката – таксата в последната година е станала 0.13% от изтеглената сума, само че минимум 0.30 лева, и 0.18% и мин. 1.39 лева за изтегляне на пари от банкомат на друга банка. Година по-рано междинната такса беше 26 ст., за изтегляне от устройство на банката и 1,14лв. при изтегляне от АТМ на друга банка.

Тегленето на пари в брой от разплащателна сметка също е поскъпнало. За суми до 1000 лева, междинната такса е 3,55лв. За по-големи суми таксата става 0,58% от сумата, която теглим, само че минимумът е 6,50 лева. Година по-рано банките са начислявали междинна такса от 0, 48% от размера на теглената сума, само че минимум 4,38 лева  

Плащането на ПОС-терминали остава гратис.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР